Bij bikefitting of fietspositionering wordt je fiets volledig afgesteld op jouw lichaam als fietser. Waar het vroeger vooral profwielrenners waren die een bikefitting deden voor de ‘marginal gains’, begint deze praktijk meer en meer zijn weg te vinden tussen alle soorten fietsers. Want waarom niet? Iedereen kan baat hebben bij een bikefitting!
Zit iedereen dan per definitie fout op de fiets? Er zijn uiteraard mensen die geen problemen ondervinden op hun racefiets, maar vaak kan op het vlak van efficiëntie wel nog een en ander beter. Slechts sporadisch zit iemand helemaal perfect op zijn fiets.
Bij bikefittings of fietspositionering wordt je fiets volledig afgesteld op jouw lichaam als fietser. Ieder lichaam is hierbij uniek. Twee mensen die even groot zijn, kunnen toch een heel andere positie op de fiets nodig hebben. Je moet perfect weten wat elk lichaam kan. Bikefitting draait niet enkel om de fiets, het draait vooral om de persoon (en zijn lichaam) die op die fiets zit.
Door het enorme succes wordt de term ‘bikefitting’ vaak (te pas en te onpas) gebruikt voor allerlei methoden. Uiteraard zijn er verschillende soorten van bikefittings. Het belangrijkste is om niet enkel naar de fiets en zijn onderdelen te kijken, maar ook, en vooral, naar het lichaam van de fietser die ermee fietst. Een grondige kennis van dat lichaam is hiervoor van uiterst belang om letsels te voorkomen. Kinesitherapie is hiervoor de basis. Toen de leverdatum van mijn nieuwe racefiets gekend was, was de afspraak bij Jasper dus snel gemaakt.
Voorgeschiedenis
Een drietal jaar geleden heb ik mijn voorste kruisband gescheurd en een barst gehad in het Tibia-plateau. De kruisband is ‘vervangen’, maar echt een geweldig goede knie heb ik nu ook weer niet. Omdat ik op mijn oude racefiets na deze vervelende blessure niet lekker meer zat, wilde ik, met het oog op meer fietstraining en uiteindelijk ook die hellingsgraden van de Mont Ventoux te overwinnen, dat euvel van die knie zo goed mogelijk aanpakken en mijn fietscomfort verbeteren. Buiten het verhogen van je fietscomfort is een professionele bikefitting ook nuttig om letsels te voorkomen en voor de ambitieuze fietsers: prestaties verbeteren.
Wie is de bikefitter van dienst?
Jasper Vanderheyden is gediplomeerd kinesitherapeut in zijn praktijk De Praktijk in Kessel. Hij heeft meerdere opleidingen als bikefitter gevolgd.
Wat heeft Jasper allemaal gedaan tijdens de bikefitting?
Als eerste stap werd mijn hele fiets opgemeten. Wat is de huidige zadelhoogte, de breedte van het stuur, afstand tussen zadel en stuur, ed.? Na mijn fiets was mijn lichaam aan de beurt en het is vooral hier dat zijn kinesitherapie-achtergrond het grote voordeel oplevert. Lichamelijke klachten werden besproken (die “duivelse” knie), maar er werd ook gekeken naar bvb. flexibiliteit van mijn lichaam, voetbogen, … .
Aan de hand van die knieproblemen zijn we begonnen met het afstellen en testen van de schoenplaatjes. En zo is Jasper verder alles in zijn totaliteit beginnen afstellen en testen, waarbij gekeken wordt naar de progressie aan de hand van "voor-en-na" filmopnames, maar ook naar “hoe voelt deze aanpassing nu voor mij al fietsend?”.
Zo pastte Jasper o.a. de positie van de schoenplaatjes aan, mijn zadelhoogte en de terugstand van mijn zadel, een kortere stuurpen,… . Alles wordt in beweging op mijn eigen fiets gecontroleerd en geanalyseerd. Bikefitting is een kwestie van optellen en aftrekken en helemaal op jouw maat als persoon. Zo zal de bikefitting bij mij er waarschijnlijk heel anders uit zien als bij iemand die geen knieproblemen heeft, maar misschien nek-en schouderproblemen heeft of frequent last heeft van zadelklachten, of iemand die geen fysieke klachten ondervindt, maar wel de meest optimale positie wil om zijn/haar prestaties te verbeteren.
Merk ik al verschil?
Tijdens de bikefit (op 4 januari) krijg je een eerste gevoel over je aangepaste positie, maar een echt duidelijk verschil moet je uiteraard eerst even grondig testen. De dag na de bikefitting stond er een ‘virtueel tochtje’ op de Tacx Trainer gepland. Om te kunnen vergelijken met mn oude positie heb ik een tochtje door het mooie ‘Watopia’ gekozen dat ik een week geleden ook nog gefietst had. Al snel kreeg ik het gevoel dat “mijn linkse been sterker was”. Uiteraard is m’n been niet sterker geworden na een bikefit, maar door de aangepaste positie kan ik wel meer kracht zetten. Wat een paar graden verschil in een schoenplaatje niet kan doen. Op quasi elk Strava-segment verscheen er ineens een gouden medaille-icoontje, jawel een PR.
Omdat mijn knie systematisch de neiging heeft om naar binnen te draaien, raadde Jasper ook aan om een bepaalde spier in mijn bovenbeen te trainen, waardoor het “naar binnen draaien” zich ook zo verder zal oplossen. Hét voordeel van een kinesitherapeut die bikefittings uitvoert: de uitgebreide kennis van het menselijk lichaam! Bij een goede fietspositie draait het niet enkel om de fiets, maar ook en vooral om de fietser die ermee rijdt. Die fietser heeft niet enkel die fiets ter beschikking om te fietsen, maar ook spieren die ‘aangepast’ (lees: versterkt) kunnen worden.
Bij het publiceren van dit artikel zijn we ondertussen al een goeie 10 dagen verder. Een paar dagen ziekte buiten beschouwing gelaten, heb ik ondertussen toch al de nodige kilometers gedaan. De ‘slechte’ knie doorstaat gemakkelijk een uurtje fietsen zonder pijn of zeurend gevoel. Wow Jasper, wat heb je gedaan met m’n fiets! :D
Waar ik vroeger na een half uurtje op de fiets al wat begon te “schuifelen” omdat het ongemakkelijk werd, is zadelpijn of zadelongemak ook zo goed als onbestaande (al helpt gewenning aan een zadel en kilometers maken daar ook uiteraard al deels in mee).
De Liv Langma is een topfiets en nu, na de bikefitting, past ie ook perfect bij mijn lichaam.
Naast bikefittings van je racefiets kan je bij Jasper ook terecht voor bikefittings van je mountainbike. Voor verdere vragen of om een afspraak te maken kan je hem een mailtje sturen via bikefitjasper@gmail.com.
Comments