top of page

Fiets lenteklaar maken

De meeste mensen fietsen niet zo vaak in de winterperiode, maar ook voor diegenen die hun fiets in de winter wel geregeld gebruiken, is het begin van de lente de ideale moment om je fiets terug lente klaar te maken. Normaal zou je daar deze periode bij je fietsenmaker voor terecht kunnen, maar dit seizoen heeft ene Corona daar spijtig genoeg anders over beslist. Momenteel mogen wij door de maatregelen enkel dringende herstellingen uitvoeren voor personen die werkzaam zijn in de vitale functies en die hun fiets gebruiken voor essentiële verplaatsingen of personen die de fiets als enige vervoersmiddel hebben voor woon-werkverkeer en die niet van thuis uit kunnen werken.


Dat wil niet zeggen dat wij onze trouwe klanten in de kou laten staan. Nu er een nieuw “lockdown”-weekend voor de boeg staat, hebben wij voor jullie hieronder een aantal belangrijke doe-het-zelf tips opgelijst. Lukt iets niet goed of heb je nog andere vragen? Wij staan telefonisch of via mail ook klaar voor onze vaste klanten om jullie verder te helpen (in zover dat mogelijk is vanop afstand, maar we doen ons uiterste best!). Zo kunnen jullie in het lentezonnetje weer veilig op weg!




1. Fiets poetsen


Stap 1 en meteen ook een van de belangrijkste stappen. Aangeraden is om je fiets geregeld te poetsen. Heeft je fiets lang stilgestaan deze winter of heb je je fiets deze winter (door de koude) niet gekuist? Dan is nu het ideale moment om hem eens een goeie poetsbeurt te geven. Voor elke fiets, ongeacht het type, geldt: “Een propere fiets is het lange leven van die fiets”. Een propere fiets zal minder snel slijtage vertonen als een fiets waar al het vuil aangekoekt is en blijft. Ook voor de motor van een e-bike is het beter dat hier zo min mogelijk vuil kan aan vastkoeken.

E-Bike: Verwijder de accu en het display voordat u werkzaamheden aan uw e-Bike uitvoert. Bij ongewenste activering van het aandrijfsysteem bestaat gevaar voor letsel. Dek de bedieningseenheid af met een doek of folie.

Reinig eerst de ketting van je fiets met een speciale kettingreiniger/ ontvetter en maak ze goed schoon.

Insider-tip vanuit het profpeloton: Doe wat ontvetter in een oude bidon en plaats deze in de bidonhouder op de fiets als je deze hebt. Zo kan je je ontvetter nooit omver lopen 😉. Met een borsteltje ga je over de ketting en tandwielen en spoel daarna goed af.

Maak daarna het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van water en fietsshampoo. Het voordeel van een speciale fietsshampoo is dat deze zowel de lak als de kostbare onderdelen niet zal aantasten. Gebruik hiervoor een spons of washandschoen. Voor de moeilijk te bereiken plaatsen kan je gebruik maken van onderstaande handige Morgan Blue Quick and Clean borstel (zie foto). Gebruik absoluut geen hogedrukspuit. Daarmee spuit je niet alleen het vet uit de lagers, maar kan je, bij een e-bike, de gevoeligere elektrische onderdelen van je e-bike beschadigen.




Tip: In de Pro Maintenance Box van Morgan Blue zitten de meest essentiële onderhoudsproducten (waaronder de Quick and Clean Brush) allemaal samen in een voordeliger pakket.

E-Bike: Het Display kan je best met een zachte doek schoonhouden en zonder reinigingsmiddelen. De Accu schakel je uit en veeg je met een vochtige doek af. Reinig de stekkerpolen op de accuhouder. Droog de contactpunten grondig voordat de accu terug geplaatst wordt en vet deze af en toe in met polen vet of spuit deze in met een e-bike connection spray (bijvoorbeeld van Cyclon).

Wrijf je fiets droog met een droge doek en zorg dat zeker alle elektrische contactpunten goed droog zijn.

2. Ketting smeren

Een fietsketting kan je het beste smeren met olie. Welke olie? Uiteraard smeerolie voor de fiets en geen zonnebloemolie of WD-40. 😊 Hoe vaak je moet smeren hangt af van de olie en vooral van de gebruiksomstandigheden. Als je vaak door de regen fietst, zal je bijvoorbeeld al wat sneller moeten smeren. Om de paar honderd kilometer is bij normaal gebruik van de fiets wel nodig. Hoe merk je nog dat het tijd is om de ketting te smeren? Als je ze hoort piepen, dan is het dringend tijd om naar het olieflesje te grijpen.


Druppel of spuit (afhankelijk van het type flesje dat je hebt) de olie gelijkmatig bovenop de ketting, terwijl je de ketting ronddraait met de trappers.





3. Boutjes en moeren nakijken


Kijk na of alle bouten en moeren nog goed vastzitten en vet deze voor de zekerheid nog eens in met een montagepasta. Het maximale draaimoment dat de bouten mogen aangedraaid worden staat meestal op het onderdeel zelf. Bij twijfel, contacteer ons gerust.

4. Controleer alle onderdelen


Hier ga je meteen al het plezier hebben van het grondig poetsen van je fiets. Aan een propere fiets is het voor iedereen veel fijner om te werken, maar kan je eventuele beschadigingen of problemen ook veel sneller opmerken.


Banden


Breng de banden eerst op de juiste spanning. De juiste druk voor jouw banden staat normaal op de zijkant van de band (zie foto: "inflate to ...). Met een fietspomp met drukmeter kan je de ideale druk in je banden brengen. Wij merken nog vaak dat de bandendruk te weinig gecontroleerd wordt. Controleer dit minstens iedere maand. Voor een e-bike bijvoorbeeld kan te weinig bandendruk gemakkelijk 20% van je actieradius schelen.


Indicatie druk in psi en bar op de buitenband. Let niet op het schommelpaardje op de achtergrond. Ook wij werken van thuis uit met onze dochter :D.


Controleer je band (zowel het profiel als de zijkant) op scheurtjes of onregelmatigheden en check of er nog voldoende profiel op de band staat. Als de groeven op de band beginnen te vervagen, er gekleurde plekken zichtbaar beginnen te worden, of er scheuren aan de zijkant beginnen te komen, is het tijd om de buitenband te vervangen.


Let bij het vervangen van de buitenband erop dat u deze in de juiste rijrichting monteert. Dit wordt meestal op de band aangeduid met een indicatiepijl (zie foto).


Indicatie rijrichting op de buitenband


Verlichting


Controleer of de voor-en achterverlichting nog goed werkt. Bij fietsverlichting op batterijen kan het zijn dat je de batterijen moet vervangen. Meestal zijn dit AA of AAA batterijen. Is je fietsverlichting usb-oplaadbaar? Dan kan je deze eenvoudig opladen met de meegeleverde usb-kabel. Werkt de verlichting nog niet na lang stilstaan? Dan kan het zijn dat het lampje binnenin stuk is of dat corrosie de contactpunten aangetast heeft waardoor er slecht of helemaal geen contact is met de batterij. Bij verlichting op dynamo kan het zijn dat de kabel beschadigd is.

Remmen


Het is uiteraard van essentieel belang dat de remmen van je fiets goed werken. Hier moeten we vast geen ‘tekeningetje bij maken’. Controleer of de remblokken niet te ver versleten zijn. Bij velgremmen staat er meestal een indicatielijntje aan de zijkant van de remblok. Nadert het profiel dit indicatielijntje, dan kan je best de remblokken vervangen. Bij schijfremmen is het iets moeilijker om dit van buitenaf te controleren. Hiervoor zal je de remblokjes uit de remklauw moeten halen. Hier kan je lezen hoe je deze vervangt.

Batterij e-bike


Voor de controle en het onderhoud van de batterij verwijzen wij onze klanten graag naar onze documentatie van “Tips bij de aankoop van je e-bike” die je bij de aankoop van een e-bike bij ons meekrijgt sinds een half jaar. Heb je deze nog niet ontvangen? Contacteer ons gerust en wij kijken in ons kassasysteem na welke e-bike je bij ons kocht en welke documentatie wij je moeten bezorgen.

Ketting en cassette



Shimano Chain Checker

Met een kettingchecker kan je snel en eenvoudig controleren of de ketting aan vervanging toe is, maar zulk tooltje heeft niet iedereen natuurlijk standaard in huis. Een andere manier is door te meten met een schuifmaat. Zet de binnenpootjes van je schuifmaat op 118mm, plaats hem dan tussen de opening van de schakels en duw hem uit tot hij de schakels aan beide effectief raakt. Zit je schuifmaat boven de 120,5mm, dan is je ketting versleten. Een getraind oog (of zelfs een niet-getraind oog bij serieuze slijtage) kan het vaak ook gewoon optisch zien.

Bij het vervangen van de ketting, vervang je best ook de cassette ineens. Dit doordat de ketting tijdens gebruik als het ware op de cassette inslijt. Als je dan enkel een versleten ketting vervangt zonder de cassette mee te vervangen, zal je bij kracht doortrappen.


We zien nog af en toe dat klanten te lang wachten om de ketting te vervangen tot het punt dat deze echt volledig op is, waardoor ze net het risico lopen om voor een grotere kost te staan. Je kan je ketting beter 500km te vroeg vervangen dan 100km te laat om schade aan de kettingbladen vooraan te vermijden. Afhankelijk van het producttype van je versnelling (Shimano Tiagra bijvoorbeeld vs Shimano Ultegra of Dura-Ace) kan dit al snel oplopen tot een extra kost van €90,- tot zelfs €300,-, bovenop het vervangen van ketting en cassette alleen.


De vermelde onderhoudsproducten kan je bij ons aankopen. Tijdens onze verplichte Corona-sluiting kan je deze via mail of telefonisch bestellen en leveren wij deze aan huis of verzenden wij deze naar u toe via bPost afhankelijk van uw woonplaats (voorwaarden via mail).

Fietsen Gerrit Claessens

0474/39.16.34

info@fietsengerritclaessens.com

514 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page