top of page

Bedrijfsfiets nog 120% fiscaal aftrekbaar... tot eind 2019

Momenteel is de bedrijfsfiets nog 120% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je de fiets gebruikt wordt voor of haar woon-werkverkeer. MAAR let op, in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting zal de aftrekbaarheid van de kosten dalen naar 100%. De afschaffing zal in werking treden op 1 januari 2020 en dus van toepassing zijn vanaf aanslagjaar 2021.


Wat is tot eind 2019 nog aftrekbaar aan 120%?

(bron: www.bikeform.be)


"De fiets zelf Voor de werkgever zijn de kosten die gemaakt zijn voor het verwerven, onderhouden en herstellen van de bedrijfsfietsen voor 120% aftrekbaar. Het woord “verwerven” is hier cruciaal: de bedrijfsfietsen moeten lineair worden afgeschreven over een periode van ten minste drie jaar. Dit betekent ofwel een aankoop ofwel een financiële leasing. Een operationele leasing komt niet in aanmerking voor de 120% aftrekbaarheid (hier geldt dus gewoon 100% aftrekbaarheid) omdat hier geen afschrijvingen mogelijk zijn.


Andere kosten Ook kosten die gedaan zijn om fietstoebehoren te verwerven, te onderhouden en te herstellen die ter beschikking gesteld worden van personeelsleden, zijn voor 120% fiscaal aftrekbaar voor de werkgever.

Onder fietstoebehoren verstaat men de gebruikelijke (met de fiets verbonden) voorwerpen die wenselijk of noodzakelijk zijn om de verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling mogelijk te maken. Voorbeelden: fietspomp, bel, fietslicht, reflectoren, gereedschapskist voor kleine herstellingen, fietstas, accu, lader van een elektrische fiets, … Gewone, sportieve of beschermende kledij van de fietser vallen buiten deze categorie en komen dus niet in aanmerking voor de fiscale aftrek van 120%.

Zijn ook voor 120% fiscaal aftrekbaar: kosten die gemaakt worden om een onroerend goed te verwerven, te bouwen of te verbouwen dat bestemd is voor het stallen van fietsen tijdens de werkuren van de personeelsleden of voor het ter beschikking stellen aan die personeelsleden van een kleedruimte of sanitair, al dan niet met douches. Huurkosten komen niet in aanmerking.

De kosten moeten wel steeds betrekking hebben op de verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling.


Opgelet, vanaf aanslagjaar 2021 is er dus een nieuwe reglementering! Deze extra 20% aftrek van kosten worden vanaf het aanslagjaar 2021 voor vennootschappen volledig afgeschaft. Bijgevolg geldt vanaf dan de gewone aftrekbaarheid van 100%. "


Wees er dus nog snel bij!

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page