top of page

HOE & WAAROM? Ketting tijdig smeren

Niets zo aangenaam fietsen als een goedgesmeerde ketting. Helaas zien we dat het vaak een van de meest verwaarloosde onderdelen van de fiets is. Een goed gesmeerde ketting zal niet alleen stiller en soepeler fietsen, maar zal ook minder snel slijtage vertonen.


Wanneer je blijft fietsen met een vuile en/of droge ketting zal deze sneller verslijten, waardoor je sneller voor grote kosten zal komen te staan. Wil je langer van je fiets blijven genieten zonder een grote rekening bij de fietshersteller, dan kan je er dus best voor zorgen dat de ketting en de tandwielen voor- en achteraan regelmatig gereinigd en gesmeerd worden.


OLIE, OLIE, OLIE, .... maar eerst reinigen!

Een ketting kan je best smeren met olie. Nee, liever niet de olijfolie waarin de moeder des huizes de koteletjes in bakt, maar kies voor een speciale fietsketting olie. Zo zijn we zelf grote fan van de smeermiddelen van het Belgische Morgan Blue (gekend van meerdere wielerteams). Zij hebben voor verschillende weer- en fietsomstandigheden de juiste olie voor de juiste "job".

Als je je ketting hoort piepen, knarsen of een wat hoog klinkend geluid hoort maken, is het tijd voor wat liefde voor je fiets. Heb je tijdens een lange fietstocht enkele uren door de regen gereden? Ja, dan is het tijd voor wat liefde voor de fiets. Ook bij zonnig weer kan een ketting snel droog komen te staan (vooral op onverharde, stoffige wegen), .... tijd om je fiets even te verwennen.


Vooraleer je een nieuwe laag olie aanbrengt op de ketting, dien je deze eerst te reinigen. Maak de ketting eerst schoon met een borstel, ontvetter en een droge doek. Vergeet zeker je tandwielen en derailleurwieltjes niet. Modder en zand kan je gemakkelijk wegpoetsen met een klein borsteltje en warm water. Maak je ketting daarna goed droog en smeer hem daarna meteen. Zet je fiets zeker niet weg met een droge, niet gesmeerde ketting. Gebruik ook zeker niet teveel smeermiddel. Een ophoping van smeermiddel trekt net veel vuil aan.

Wax jij liever je ketting? Dat kan natuurlijk ook, al is dit vaak wel wat meer werk en ook meer gespecialiseerd werk. Meer hierover in een van onze volgende blogartikels.


Ontdek ons gamma onderhoudsproducten van Morgan Blue en wij geven je bij aankoop graag advies op maat over het gebruik ervan!Wanneer je ketting en tandwielen zwart beginnen te zien.... juist ja, je fiets heeft wat liefde nodig. (Tenzij je origineel een zwarte ketting en cassette gekocht had natuurlijk, maar dat is geen oplossing om het "niet-poetsen" op te lossen :D )


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page