top of page

Merida baart in Ruhpolding opzien met nieuwe eSpresso

Afgelopen week waren wij te gast bij Merida in Ruhpolding voor de voorstelling van de 2020-modellen. Wij waren behoorlijk onder de indruk van al het nieuws dat Merida voorstelt en kijken er dan ook naar uit om deze nieuwe modellen snel te zien schitteren in onze showroom.

Ook de wereldwijde pers was voltallig aanwezig, waaronder ook het Nederlandse Tweewieler.nl. Hieronder vind je hun impressie van de nieuwe modellen.

Deze weken presenteert Merida in Ruhpolding haar 2020-modellen aan dealers en pers. Grote blikvangers zijn de modellen met de nieuwe Shimano intube-accu. Hiervoor kreeg de vierde generatie eSPRESSO en stoere broertjes eBIG NINE en eBIG TOUR een compleet nieuw frame. De aanwezige Nederlandse dealers zijn enthousiast over de styling en de rij-eigenschappen en zien volop kansen voor de Nederlandse markt.


Het Global Launch Event van Merida wordt dit jaar voor de derde keer in het Zuid-Duitse Ruhpolding gehouden. De Taiwanese fabrikant die jaarlijks bijna een miljoen fietsen maakt – waaronder 143.800 e-bikes – pakt hier twee weken groots uit. De gebouwen en het terrein van het plaatselijke Kurhaus zijn volgestouwd met fietsen. Praktische alle modellen die het bedrijf produceert, zijn door vertegenwoordigers van de pers en dealers uit de hele wereld te bewonderen én te testen. Voor de testen staan ruim 200 fietsen in allerhande uitvoeringen en maten klaar. Ze kunnen worden getest op speciaal uitgepijlde routes in de omgeving.


Vier modellen eONE SIXTY naar ons land

Fully eONE SIXTY werd eerder dit jaar al officieel geïntroduceerd. Het gros van de dealers maakte op de Global Launch echter voor het eerst kennis met het eerste Merida-model waar de accu netjes in de compacte onderbuis is weggewerkt. Het model is daarmee helemaal bij de tijd. Voor de metamorfose werd het aluminium frame wel vervangen door een kader van carbon. De ontwerpvrijheid die dit materiaal schept komt de fiets absoluut ten goede. In Ruhpolding stond de complete range eONE SIXTY’s. Voor ons land heeft importeur Merida Benelux de keuze echter beperkt tot vijf modellen: de 10K, de 9000, 8000, 5000 en de Limited. Alle hebben een 504Wh accu (bij de 10K krijg je er zelfs twee) en zijn voorzien van Shimano Steps-motoren (E7000 voor de 5000, overige E8000). De prijzen beginnen bij 4.599 euro voor de Limited. De 10K kost op één euro na 10 mille.


eSPRESSO ook met nieuw frame en intube accu

Merida heeft een innige samenwerking met Shimano. Toen het Japanse merk met haar nieuwe 504Wh intube-accu kwam, zag de in Stuttgart gevestigde designtak van het Taiwanese merk de kans direct schoon om haar e-bikes (deels) een moderne look te geven. De herenuitvoering van de eSPRESSO kreeg een nieuw aluminium frame met de accu fraai in de onderbuis verwerkt. De lage instap van de eSPRESSO moet het echter nog wel doen met een opzichtige accu op de onder- of de zitbuis. De designers zijn nog aan het goochelen met de gewenste stabiliteit van dit frame. De vierde generatie eSPRESSO met intube accu krijgt van de aanwezige dealers een meer dan goed rapportcijfer. Tijdens de vele testritten die met het model worden uitgevoerd, zijn lovende kritieken hoorbaar over de stabiliteit van het frame, het uitrustingsniveau, de actieradius, het gewicht van de fiets en de prestaties van de Steps-motoren. Alle modellen zijn voorzien van een ketting met derailleur of versnellingsnaaf. Snaaraandrijving ontbreekt helaas (vooralsnog) in het assortiment. Importeur Merida Benelux brengt vijf modellen van de nieuwe eSPRESSO op de markt: de XT-edition met krachtige E7000-motor, de 800, 700 en 600 met E6100-motor en de 400 met E5000-motor. Prijzen lopen uiteen van 3.799 tot 2.999 euro.


eBIG NINE en eBIG TOUR: sportieve broertjes

Sportieve broertjes met intube accu van de eSPRESSO zijn de eBIG NINE en de eBIG TOUR. De eBIG NINE is feitelijk een hardtail-mtb die door de importeur uitsluitend compleet met spatborden, bagagedrager en verlichting worden geleverd. Wie sportief wil e-biken draait de toeters en bellen er simpel af. De eBIG NINE beschikt over een nieuw, rank carbon frame. Merida Benelux brengt twee 2020-modellen op de markt: de 500 en de 400. Beide hebben een E7000-motor. De aandrijflijn is bij de 500 1×12 XT en bij de 400 1×10 Deore. Verkoopprijzen; 3.649 respectievelijk 3.399 euro. De eBIG TOUR is vooral de sportieve en stoere variant van de eSPRESSO. Kenmerkend zijn het unisex-frame, de dikke banden en de sportieve zit. Met deze fiets zet Merida vooral in op commuters. In ons land zijn twee modellen leverbaar: de 500 en de 400, beide met E7000-Steps motor. De 400 heeft een 10-speed Deore-aandrijflijn, de 500 is voorzien van 12-speed XT. Verkoopprijzen zijn gelijk aan die van de eBIG NINE. In de wandelgangen werd tijdens het event gefluisterd dat Merida bezig is met een speed-versie van deze fiets.


Het volledige artikel, inclusief foto's, kan u lezen op www.tweewieler.nl

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page