top of page

Schijfremmen

Een van de meest significante technologieën in de fietsindustrie de laatste decennia zijn toch wel schijfremmen. Schijfremmen zijn tegenwoordig ‘hot and happening’. Waar in het begin voornamelijk mountainbikes uitgerust werden met dit type van verbeterd remsysteem, zijn ze vandaag de dag niet meer weg te slaan op racefietsen en zelfs elektrische fietsen. Schijfremmen zijn ook niet meer voorbehouden voor de duurdere modellen. Bij ons kan je een Merida mountainbike vinden voor € 529,- (27,5”) en € 549,- (29”), uitgerust met Shimano schijfremmen. Ook de elektrische instapmodellen van Giant, de Entour-reeks (€ 2.099,-) zijn al uitgerust met schijfremmen voor verbeterde remprestaties.
Waar danken schijfremmen dit succes aan?


Er zijn al verschillende remsystemen op de markt gebracht doorheen de geschiedenis van de fiets (van terugtrapremmen tot rollerbrakes en de ‘traditionele’ velgremmen), maar het succes van de schijfremtechnologie doet al deze systemen ‘stil staan’. Dit succes is te danken aan verschillende verbeterde kwaliteiten.


1. Meer remkracht, onder alle omstandigheden

Schijfremmen hebben significant meer remkracht dan velgremmen. De prestaties van velgremmen worden dan ook nog eens extra beïnvloed door regenweer of stof. Schijfremmen zullen onder alle weersomstandigheden dezelfde remafstand behouden, zelfs als ze vuil zijn. Met de schijf in het midden van het wiel heb je geen last van ‘remkrachtbeperkend’ vocht op het remoppervlak. Ook slijten je velgen niet door het remmen.


2. Geen ‘ploffende’ banden

Dat de remmen niet op de velgen afremmen heeft nog een bijkomend voordeel. Als je remt, geeft dat frictie en dat bouwt dan weer hitte op. Bij velgremmen bestaat dan het risico dat je velg heet wordt, bijvoorbeeld in lange, steile afdalingen met veel haarspeldbochten. Bij een hete velg kan je buitenband ontploffen of je lijm loskomen als je met tubes rijdt. Ook schijven kunnen uiteraard heet worden, maar dat geeft iets minder cruciale problemen.


3. Het gemak

Hydraulische remmen gebruiken reservoirs met extra remvloeistof die automatisch de druk aanpassen. Hierdoor zal slijtage van de remblokken geen invloed hebben op het remmen (tot ze helemaal afgesleten zijn uiteraard). Elke hydraulisch remklauw bevat langs beide kanten van de schijf zuigers waarop de remblokken gemonteerd zijn. Deze zuigers passen zich aan aan de mate van slijtage van de remblokken. Je hoeft je remmen dus niet in te stellen. De remblokken zijn ook eenvoudiger te vervangen dan je denkt. Wat de velg betreft: als je van wiel wisselt met velgremmen van carbon naar aluminium of andersom, dan moet je ook van remblokken wisselen. Bij schijfremmen hoeft dat uiteraard niet.


4. Verbeterde remmodulatie

Modulatie is de mogelijkheid om met een gevarieerde intensiteit te remmen. Schijfremmen hebben een beter modulatie, waardoor je als fietser de mogelijkheid krijgt om precies de juiste hoeveelheid remkracht te gebruiken die nodig is: niet te veel en niet te weinig.

5. Beter sturen

Beter sturen? Hebben remmen dan invloed op je stuurgedrag? Jazeker, onrechtstreeks toch. 😉 Schijfremmen op de racefiets maken het mogelijk om steekassen te installeren. Die steekas zorgt ervoor dat de fiets stijver wordt en strakker stuurt dan met de dunnere snelspanner. Ben je vooral een sprintend type? Dan is dit uiteraard een belangrijke overweging die je kan maken.

Probleem: Verminderde remkracht


Ondanks dat je schijfremmen zichzelf instellen (dankzij het remvloeistofreservoir en de zuigers) heb je toch minder remkracht? Dit kan meerdere oorzaken hebben.


  • Doordat de remvloeistof opwarmt (hoge wrijving genereert warmte) kunnen er luchtbelletjes zich opstapelen in de remvloeistof, waardoor deze niet meteen “pakt”. Meestal lost dit zichzelf op wanneer je remgrepen een remvloeistofreservoir hebben. Door een paar keer te remmen, zullen deze luchtbelletjes zich automatisch naar boven (dus richting remgreep) bewegen en uiteindelijk dus in het reservoir terecht komen. Maar soms is dit niet voldoende. Aangeraden wordt dan ook om je remmen 1x per jaar te laten ontluchten, waarbij de remvloeistof ook volledig vervangen wordt.

  • Olie en vetten kunnen je schijf ‘vervuilen”, waardoor deze minder goed remt. Raak daarom ook nooit het remoppervlak van je schijf met je handen aan en gebruik nooit iets van vet op de schijf. Als er toch per ongeluk iets van olie of vet op de schijf terecht komt, verwijder dan het wiel en reinig de schijf met een “brake cleaner” (bvb. van Morgan Blue). Als er ook iets van deze vloeistoffen op je remblokken komt, is het beter om deze te vervangen. Deze dringen in het remmateriaal en ‘vervuilen’ het hele blokje.

  • Het kan ook zijn dat er een lek in de remleiding is, waardoor de remvloeistof ‘weglekt’.

  • Net zoals bij velgremmen slijten ook de remblokjes van schijfremmen. Ook hier zullen de remblokjes tijdig vervangen moeten worden voor de remstof (compound) volledig weggesleten is van het blokje.


Morgan Blue Brake Cleaner

OPGELET: Bij de aankoop van nieuwe remblokjes moet je er altijd voor zorgen dat je remblokken met de “juiste” compound of het juiste materiaal kies voor jouw schijfrem. Er zijn 2 soorten materiaal waaruit het remblokje kan opgebouwd zijn, nl. resin of metal. Vraag ons gerust om advies bij aankoop van je nieuwe remblokken. Er zijn meerdere soorten blokjes met verbeterde eigenschappen op de markt.

Resin-only gebruik


Resin remblokken zijn wat zachtere blokken welke minder geluid maken voor dagdagelijkse omstandige. Voor een langere levensduur en slechtere omstandigheden zijn metal pads meer geschikt. Niet op elke schijf kan je metal blokjes gebruiken, dit staat altijd op de schijf zelf vermeld (bvb. “resin-only” vermelding op het midden van de schijf). Kijk dus best je schijf na voor je voor de eerste keer nieuwe remblokken koopt (en uiteraard niet met je handen aan het remoppervlak komen!).

Wat moet je vermijden bij schijfremmen?


Naast de vele voordelen van schijfremmen zijn er ook een aantal aandachtspunten:


  • Met je handen het remoppervlak van de schijf aanraken (zie hierboven) of vet of olie op de schijf morgen/gebruiken.

  • Je remhendel inknijpen wanneer je wiel uit je fiets is. Als je dit doet met hydraulische remmen zonder een scheidingsblokje tussen de remblokjes te plaatsen, zullen ze naar binnen drukken tot ze elkaar raken en daarna niet ver genoeg meer terug ' veren' om de schijf ertussen te plaatsen. Gelukkig is de oplossing simpel: Probeer het scheidingsblokje er tussen te frummelen, zodat de blokjes kunnen resetten. Als het scheidingsblokje niet past, verwijder dan de remblokken en gebruik een dunne en platte schroevendraaier om voorzichtig de zuigers terug te duwen in de body van de rem. Plaats de remblokken en het wiel terug, knijp een paar keer in de remhendel en je bent klaar voor vertrek.

  • Hou er ook rekening mee dat je nieuwe schijfremmen altijd moet inremmen. Bij aankoop van een nieuwe fiets met schijfremmen leggen we dit bij aflevering uit. Klanten die hier nog vragen omtrent hebben, mogen ons altijd contacteren.Ook bij alle andere vragen of problemen kunnen onze klanten ons bereiken via mail (info@fietsengerritclaessens.com), telefoon (0474/39.16.34) of in onze werkplaats (tijdens onze openingsuren).

555 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page