top of page

Sneller fietsen zonder moeite: feit of fabeltje?

Nee, geen fabeltje! En nee, je hebt ook zeker geen motortje of een "gesneden brood" nodig . Door een aantal technische aanpassingen kan jij je rendement verhogen zonder al te veel moeite! In dit artikel geven we 6 logische (maar vaak vergeten) tips om sneller te fietsen.

Tip 1: Smeer je ketting

Regelmatig alle draaiende onderdelen (zoals ketting, trap-en wielas) van je (koers)fiets smeren is een kleine moeite, maar zal je al goed op weg helpen. Door wrijving in deze onderdelen kan veel energie verloren gaan.


Je ketting smeren doe je met olie. In de kogellagers (assen) doe je dit beter met kogellagervet, omdat gewone olie te snel uitgewassen zal worden.

Deze taak doe je liefst minstens elke maand, maar nog beter is om dit routinematig bij elke poetsbeurt te doen.


Trap-en wielassen invetten is niet bij elke poetsbeurt nodig, halfjaarlijks invetten is ruim voldoende. Heb je hier minder ervaring mee? Dan kan je altijd bij ons terecht voor advies en het nodige materiaal. Wij zijn officieel dealer van de Morgan Blue onderhoudsproducten.


Naast minder wrijving en dus moeiteloos meer snelheid te ontwikkelen zal deze tip er ook voor zorgen dat je materiaal langer meegaat en je op termijn dus centen bespaart.


Tip 2: Kies het juiste type band

Een band is niet zomaar een band. Verschillende types van banden zijn verkrijgbaar met verschillende profielen. Het profiel van de band zal bepalen hoe vlot de band op de weg zal bollen. Een band met meer profiel zal je meer grip geven op de weg, maar meer grip vertaalt zich ook in meer wrijving met de weg.


Meer wrijving --> meer weerstand --> meer energie die verloren gaat.


Zo zal fietsen met een "mountainbikeband" je natuurlijk meer energie kosten dan met een "koersfietsband".


Natuurlijk hangt de juiste bandenkeuze altijd af van het parcours waarop je gaat fietsen. Met banden zonder profiel gaat er misschien wel minder energie verloren, maar deze banden zullen je op een modderig parcours niet de nodige grip geven.


Voor meer advies omtrent de juiste bandenkeuze kan je altijd bij ons in de winkel terecht.


Tip 3: Banden op de juiste druk

Naast verschillende types van banden, kan je met een en hetzelfde type van band toch nog andere prestaties leveren, namelijk door een verschil in bandendruk.


Uit ervaring merken we dat veel fietsers met een te lage bandenspanning rijden. Gevolg: meer weerstand en dus weer meer van jouw energie die verloren gaat. Bovendien is een aangepaste bandenspanning ook beter voor je portemonnee, omdat je banden nu eenmaal minder snel zullen verslijten.


Op de zijkant van je banden staat vermeld hoe hard hij moet opgepompt worden.


Tip 4: Onderhoud je fiets

Slepen je remmen, je spatbord, je dynamo? Heb je een slag in je wiel? Is je remkabel te strak aangespannen? ...


Dit zijn allemaal kleine dingen die je wel meer energie zullen kosten. Een goed onderhoud is dus aangewezen!


Ja, we vallen in herhaling, maar ook deze tip zal niet enkel goed zijn voor je energieniveau tijdens je fietstochtje, maar ook voor je portemonnee. Tijdig op onderhoud gaan zal je op termijn wel meer geld besparen, aangezien een tijdig onderhoud gelijk staat aan een langere levensduur van je materiaal. Alles zal namelijk minder snel verslijten.



Tip 5: Juiste positionering op je fiets


Voorbeeld van hoe het best niet moet. Te kleine fiets, foute houding.

Je positie aanpassen op je fiets kan ervoor zorgen dat je "aërodynamischer" op je fiets zit (stuur lager, zadel hoger, je positie smaller maken, etc.) en dus in simpele woorden "je minder wind vangt". Deze tip willen we wel met de nodige voorzichtigheid aanpakken, want het belangrijkste is dat je namelijk vooral comfortabel op je fiets zit. Een sportieve, liggende houding (zoals Fabian Cancellara op zijn tijdritfiets) zal je op korte termijn misschien meer energie besparen, maar als je niet comfortabel zit, zal je deze houding misschien ook niet gedurende de volledige training/ritje/wedstrijd kunnen volhouden.


Je kan beter comfortabel en ontspannen op je fiets zitten dan oncomfortabel en gespannen in aerodynamische houding.


Bij de aankoop van een fiets zullen wij je adviseren over de juiste framemaat en voor een uitgebreide bikefitting verwijzen wij je door naar onze bikefitter van dienst Jasper Vanderheyden (meer info via bikefitjasper@gmail.com).


Tip 6: Poets je fiets


Absoluut niet de leukste taak, we know ;). MAAR die paar minuten na je fietstochtje je fiets even kuisen zullen er niet alleen voor zorgen dat je de volgende rit niet met een vuile fiets moet gaan trainen/rijden, maar een propere fiets rijdt ook gewoon veel aangenamer en sneller (jep, weer herhaling, maar HET codewoord voor sneller fietsen is vaak gewoon zorgen voor minder wrijving). Bovendien zal hardnekkig vuil aan je fiets er ook voor zorgen dat je fiets en onderdelen sneller zullen verslijten.




Geen zin om zo vaak te poetsen? Kom dan zeker onze hydrofobe fietscoatings ontdekken, waardoor vuil, water, strooizout zich minder snel zal hechten aan je fiets.

119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page