top of page

1 week na de inschrijving voor Mon Ventoux

Ondertussen zijn we 1 week na onze inschrijving voor Mon Ventoux, een sportieve uitdaging georganiseerd door Sporta waarbij we, in de voetsporen van de allergrootste wielerhelden (klinkt lekker motiverend :D ) de Mont Ventoux gaan beklimmen langs de kant van Bédoin. Onze motivatie hiervoor kan je hier teruglezen.


Nu 1 week na de inschrijving hebben we niet stilgezeten. Al is de opbouw na een lange periode van ‘sport inactiviteit’ eerder stapje voor stapje ;). De eerste stap was een afspraak bij dr. Guy De Schutter van Smart in Sports voor een sportmedische keuring. Dit is een vereiste van Sporta om op 20 juni 2020 effectief te mogen starten aan de beklimming van de kale berg, maar ik vond dit ook al een vereiste voor mezelf voor ik terug begon te sporten. Je kan op www.sportkeuring.be trouwens altijd zelf even checken of een preventief sportmedische onderzoek nodig is. Dit onderzoek is zowel bestemd voor mensen die deelnemen aan wedstrijden (de competitieve sporters) als voor mensen die enkel voor hun plezier of gezondheid sporten (de zogenaamde recreatieve sporters).
“Een sportmedisch onderzoek via het VASO (Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek) bekijkt de sporter in zijn geheel, niet alleen het hart, maar ook longen, zintuigen, lichaamssamenstelling, spieren, gewrichten enz. Het onderzoek is aangepast is aan je leeftijd en geslacht, aan soort en intensiteit van je sport.”- Sportkeuring.be

Aangeraden wordt om dit onderzoek om de 2 jaar te herhalen. Afwisselend zal er een uitgebreider hartonderzoek (elektrocardiogram in rust) of sportspecifiek bewegingsonderzoek gebeuren. Het onderzoek duurt ongeveer 30 à 40 minuten en kost tussen de 50 en 70 euro. Er is geen terugbetaling voorzien door het Riziv, maar een aantal mutualiteiten (zoals VNZ) betalen tot 30 euro terug.


Een basiskeuring kan al bij je huisarts, maar er wordt aangeraden om een sportmedische keuring volgens de Vlaamse Aanbeveling te laten uitvoeren. Op https://www.sportartsen.be/sportartsen vindt je een overzicht van de artsen bij jou in de buurt. Sporta organiseert zelf ook een aantal testdagen in Tongerlo, Wuustwezel, Lier en Roeselare voor deelnemers aan Mon Ventoux. Meer informatie hierover kan je terugvinden op hun website.


De conclusie bij mijn sportmedische keuring was: hart is goedgekeurd, geschikt om terug te gaan sporten en de Mont Ventoux te beklimmen. En conclusie bij de meting van mijn vetpercentage en BMI: het is ook echt nodig om terug te gaan sporten :D (maar dat hadden we zelf ook al wel door, 20 kg later).


Dus let’s do this! Of volgens de slogan van Sporta:

“Ik wil het – Ik kan het – Ik doe het”.

www.monventoux.be


Na een paar dagen indoor training (al Zwiften op het WK-parcours van Richmond) op de Tacx, gaan we morgen een poging wagen tot een veldtoertocht. De korte afstand (18 km) van de Herfsttocht van de Heggestoempers in Poederlee moet haalbaar zijn. Meer informatie over toertochten in de buurt kan u vinden op www.mountainbike.be.


Tot op de top van de Mont Ventoux (of tot in Poederlee morgen) ;)

Zoë

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page