top of page

De beste "instap"racefietsen

De lente is in het land en normaal hadden we nu ook kunnen genieten van een veelbelovend voorjaarsseizoen voor onze Belgische wielrenners. Heeft de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik jou altijd al kunnen bekoren of zat jij steevast voor de TV met een hapje en een drankje als Strade Bianche gereden werd? En wil je nu zelf eens van dat wielrennen proeven met een eerste instapracefiets? Lees dan zeker verder, want wij helpen je op weg met een aantal tips voor de aanschaf van je eerste racefiets.





Vaak wil je als beginnende fietser eerst even aftasten of dat wielrennen wel echt iets voor jou is alvorens je grote investeringen begint te doen. Op de markt zijn heel wat budgetvriendelijke tweedehandsfietsen te vinden, maar voor niet-kenners is dit vaak moeilijk in te schatten of die budgetvriendelijke tweedehandsfiets nu een goede deal is of dat je na aankoop ineens nog heel wat kosten hebt doordat blijkt dat ketting, cassette, tandwielen, banden, lagers, ... vervangen dienen te worden. Deze kosten kunnen al snel oplopen. Daarom hebben wij voor jullie een aantal nieuwe, budgetvriendelijke "instap"racefietsen en een aantal aanschaftips opgesomt zodat je zeker geen miskoop doet en een aantal jaar zorgeloos kan genieten van je fietstochten.


Racefietsen vind je in alle prijsklassen, startend van 600 à 700 euro tot + €10.000. De belangrijkste prijsverschillen hebben vooral te maken met:

  1. het materiaal waaruit het frame/ de kader gemaakt is (wat ineens ook het gewicht van de fiets mee bepaalt)

  2. de gemonteerde versnellingsgroep (die het gewicht en de 'vlotheid' van het schakelen bepaalt)

  3. de remkeuze (velgremmen vs schijfremmen; hier kan je meer lezen over de voordelen van schijfremmen)

  4. de wielen.


Shimano Ultegra afmontage

Belangrijk om te weten bij de keuze van je eerste racefiets is dat een upgrade van de gemonteerde versnellingsgroep of de wielen geen probleem is, maar dat je een fiets met velgremmen na verloop van tijd niet kan laten uitrusten met schijfremmen en visa versa. De remkeuze die je maakt bij aankoop is bepalend voor de verdere gebruiksduur van de fiets, maar ook voor daarna. Stel: je investeert nu in een budgetvriendelijke fiets met velgremmen maar met een 105 of Ultegra versnellingsgroep en na x-aantal maanden of jaren investeer je ook in 1 of meerdere setjes reservewielen. Deze reservewielen zijn dan ook enkel te gebruiken met fietsen met velgremmen. Als je dan na 5-10 jaar een fiets met schijfremmen aankoopt (wat de huidige trend momenteel is), zijn je setjes reservewielen onbruikbaar voor deze nieuwe fiets en zal je ook in nieuwe reservewielen moeten investeren.


Ben jij de snelle sprinter in de groep?


Of wil je het fietsen ook combineren met lopen en zwemmen en heb je interesse om eens mee te doen aan een triathlon? Dan is de aero-fiets jouw ding!


Het stijve en aerodynamische frame van de Merida Reacto 300 maakt van deze fiets een uiterst snelle racefiets. De Merida racefietsen doen mee op het allerhoogste niveau. Bij het ProTour team Bahrain-McLaren worden de fietsen blootgesteld en getest aan de zwaarste fietsomstandigheden. Kwaliteit staat voorop! Ben je op zoek naar de ultieme snelheid zoals Bahrain-McLaren sprinter Mark Cavendish? Kies dan voor de aero-racer Reacto. De Reacto is verkrijgbaar in aluminium en carbonversie en met verschillende afmontages in verschillende prijsklasses, voor de recreatieve fietser tot de fanatieke wedstrijdrenners.


De Merida Reacto 300 heeft een Reacto Lite aluminium frame en is uitgerust met een Shimano Tiagra versnellingsgroep. De 10-speed Tiagra biedt een knap prestatieniveau voor beginnende rijders met technologie die afgeleid is van hun topsegment. Vooraan is een FSA Crankstel 52-36T gemonteerd en achteraan een 12-28 Shimano cassette. Deze cijfers staan voor het aantal "tanden" op het tandwiel, wat de "zwaarte" van de versnelling bepaald. Deze versnellingscombinatie is dus minder geschikt voor hooggebergte, maar eerder echt om snelheid op het vlakke te maken.


De Merida Reacto 300 heeft een prijskaartje van € 1.249,- en is verkrijgbaar in de maten XS (47cm), S (50cm), S-M (52 cm), M-L (54cm), L (56cm), XL (59cm). Maat M/L is voorradig bij ons in de winkel en kan bij jou aan huis geleverd worden binnen de 24u (uitgezonderd op zondag). Andere maten kunnen besteld worden en ook deze komen wij volledig rijklaar gemaakt bij jou aan huis leveren. Meer informatie over de levertermijnen van uw maat kunnen wij altijd u, vrijblijvend, op aanvraag bezorgen.


Weet je niet juist welke framemaat jij nodig hebt? Dan kan je hier advies terugvinden om jouw framemaat te bepalen. Als onze showroom terug open mag na de verplichting sluiting van de fietsenwinkels als maatregel om het Corona-virus te verslaan, dan kan je ook bij ons langskomen om je framemaat te bepalen.


Ben jij eerder een allrounder?


Dan kan je, net als Dylan Teuns, kiezen voor een Merida Scultura. De Scultura is de allround racer van Merida en deze Scultura Disc 300 is één van de voordelige varianten in de Scultura-familie.



Merida Scultura Disc 300


De Merida Scultura Disc 300 heeft een aluminium frame met carbon voorvork. De geometrie is eerder comfortabel, maar onderin de beugel kan je ook nog een mooie sportieve houding aannemen. Dit model wordt uitgevoerd met een complete Shimano Tiagra Disc groep. Vooraan is een 50-34T crankstel gemonteerd en achteraan een 12-28 Shimano cassette. De nieuwe Shimano Tiagra hydraulische schijfremmen zorgen ongeacht de omstandigheden voor optimale remprestaties.


De Merida Scultura Disc 300 heeft een prijskaartje van € 1.349,- en is verkrijgbaar in de maten XXS (44cm), XS (47cm), S (50cm), S-M (52 cm), M-L (54cm), L (56cm), XL (59cm). Maat S-M is voorradig bij ons en kan bij jou aan huis geleverd worden binnen de 24u (uitgezonderd op zondag). Andere maten kunnen besteld worden en ook deze komen wij volledig rijklaar gemaakt bij jou aan huis leveren. Meer informatie over de levertermijnen van uw maat kunnen wij altijd u, vrijblijvend, op aanvraag bezorgen.


In de Giant-stal van klassiek coureur Greg Van Avermaet vinden we met de Contend-reeks een hele mooie reeks van aluminium instapmodellen, in verschillende afmontages en zowel met als zonder schijfremmen. De Giant Contend SL 1 Disc is een mooi afgemonteerde (Shimano 105 versnellingsgroep) aluminium lichtgewicht racefiets met schijfremmen. De Contend SL Disc heeft lichtgewicht ALUXX SL aluminium frametechnologie en biedt een vertrouwd rijgevoel. Door het lage gewicht, het comfort en de uitgebalanceerde rijkwaliteiten is het een ideale keuze voor een groot aantal wielerenthousiasten. De naadloze integratie van schijfremmen geeft je meer controle, ongeacht de weersomstandigheden of het wegdek waarop je rijdt. Er is genoeg ruimte in het frame en de vork om banden tot een breedte van 28c te monteren.



Giant Contend SL1 Disc

De Giant Contend SL1 Disc komt op € 1.499,- en is verkrijgbaar in de maten S, M (19/04/2020). Meer informatie over de levertermijnen van je maat kunnen wij je altijd , vrijblijvend, op aanvraag bezorgen.


Liv racefietsen, voor vrouwen en door vrouwen


Liv is het vrouwenmerk van Giant en biedt alles wat je als fietsende vrouw zoekt. Bij het ontwerp van fietsen en bijpassende accessoires zijn ze dan begonnen vanuit de vraag “Wat heb je als fietsende vrouw nodig om optimaal te genieten van je fietspassie?”. De 3F’s staan daarbij centraal: Fit, Form en Function. Onlangs schreven we al een artikel om dit topmerk aan je voor te stellen, dit kan je hier lezen.


De Liv Avail 1 is een veelzijdige endurance racefiets die comfortabel is tijdens lange ritten, levendig in de beklimmingen en biedt vertrouwen in de afdalingen. Ze helpt je om meer kilometers met meer gemak en meer stijl te maken. De Avail heeft de nieuwste endurance framegeometrie en een Advanced-grade composite voorvork met Overdrive stuurbuis voor nauwkeurig stuurgedrag. Zo blijf je langer fris en scherp. De PowerCore bottom bracket draagt elke pedaalslag direct over op de weg voor een superieure trapefficiëntie. De Liv Avail 1 is afgemonteerd met een 2x9 Shimano Sora versnellingsgroep. Deze racefiets zit op een ideaal startbudget van € 849 en is verkrijgbaar in XS (43cm) tot L (53,5cm).


Liv Avail 1


Heb je toch liever schijfremmen op deze prachtige vrouwenracefiets? De Avail SL 1 Disc biedt dezelfde knappe en elegante looks als de Avail 1, maar is beter afgemonteerd met een Shimano 105 versnellingsgroep en schijfremmen. Voor deze upgrade blijf je nog steeds in de instapklasse (onder de € 1500) van racefietsen met een prijskaartje van € 1.499 en is verkrijgbaar in XXS (39,5cm) tot L. Het volledige Liv-gamma kan je terugvinden op https://www.liv-cycling.com/nl en kan bij ons besteld worden. Wij leveren hem dan volledig rijklaar bij je thuis.



Liv Avail SL 1 Disc


Wij staan telefonisch, via videochat en via mail voor je klaar om u te begeleiden in jouw keuze van je eerste (en de volgende natuurlijk ook) racefiets en jouw vragen te beantwoorden of advies te geven.


Je kan ons contacteren op 0474.39.16.34 of via info@fietsengerritclaessens.com



2.156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page