top of page

Ketting of riem, wat is het beste?

Vaak krijgen we vragen in de vorm van "Wat is nu het beste?": "Wat is de beste e-bike, is een grotere batterij het beste, is een Bosch motor het beste, is een riem of ketting het beste,...?". Wel nee, het duurste is niet altijd het beste. Laat je dus zeker nooit pushen door een verkoper naar het duurste zonder door te vragen waarom. Het beste voor jouw fietservaringen is volledig afhankelijk van jouw eigen wensen, behoeftes en budget (en dus niet van dat van de verkoper ;) ). Bij Fietsen Gerrit Claessens helpen je daarom graag op weg (zowel voor als nà verkoop) met advies volledig op jouw maat. In deze blogpost zetten we graag de voor-en nadelen van een riem voor je op een rijtje.

Excuseer, een riem... op een fiets?


Een riem, ja een riem, meer bepaald een getande riem van kunststof en carbon die de “normale” fietsketting vervangt. Waar deze traditionele ketting decennialang dé uitverkozen manier was om de krachtaandrijving van je pedalen over te brengen naar het achterwiel, is de riem of belt drive de laatste jaren enorm aan populariteit aan het winnen, zowel op de elektrische fiets als op de stadsfiets.


Wat zijn de voordelen van die rubberen riem?


Maak je leven gemakkelijker

  1. Onderhoudsgemak

"Maak je leven gemakkelijker". Dat is de slogan waarmee de meest bekende fabrikant van fietsriemen, Gates, zijn producten in de markt zet en op deze slogan komt het inderdaad neer. Het grootste voordeel van een riem is het onderhoudsgemak. Een traditionele ketting heeft onderhoud nodig, veel onderhoud. Nattigheid, straatvuil en heel veel kilometers: hoe meer je fiets te verwerken krijgt, hoe eerder hij een flinke poetsbeurt en een goeie lek kettingolie nodig heeft. Bij zonnig weer kan een ketting dan weer snel droog komen te staan, vooral op onverharde (stoffige) wegen. Laat je dit poetsen en smeren na, dan zal je dit vrij snel merken in slechter schakelgedrag, veel lawaai en uiteindelijk grote kosten (want je ketting en tandwielen zullen een pak sneller versleten zijn en aan vervanging toe zijn).


Is onderhoud niet je sterkste kant? Dan is de riem misschien toch een betere keuze. Zo’n ‘belt drive’ kan niet roesten, dus spring na een rit in weer en wind gerust meteen in de douche en laat je fiets gewoon in de garage staan. Deze rubberen riemen hebben ook nooit smeervet nodig. Af en toe het ergste vuil eraf met water en een doekje en klaar is kees!


Om je riem soepel te houden en er het maximale aantal kilometers uit te halen, kan je wel een speciale riemspray gebruiken die het rubber soepel houdt. In ons assortiment van onderhoudsproducten kan je de Morgan Blue Riemspray terugvinden. Bij aankoop in onze winkel helpen we je graag op weg over het gebruik hiervan.


2. Schoner, stiller, strakker en stijlvoller


Bij dit voordeel kunnen we kort zijn. Geen kettingolie, ... dus geen vettige, vieze of verroestte toestanden, geen ophoping van vettig vuil, waardoor je handen, kleding en kinderen schoon blijven. Bovendien ziet zo'n fiets met een riem er ook gewoon strakker en stijlvoller uit en is hij geruisloos in de meeste omstandigheden.
3. Duurzamer


Over hoeveel duurzamer een riem is ten opzichte van een ketting zijn al heel veel tests uitgevoerd, maar dé meest bepalende factor is volgens ons echt hoe je eigen onderhoudsgewoontes zijn. Ben je iemand die na elke fietstocht ... zijn fiets kuist en onderhoudt, dan gaat de riem wellicht minstens 2x zo lang mee als een ketting. Ben je net iemand die minder bezig is met het onderhoud van zijn fiets, wat langer met een vuile fiets rijdt en nog nooit een druppel fietsolie gebruikt heeft, dan kan de riem wel eens tot 4x langer meegaan als een ketting door het slijtagegehalte van deze laatste.


4. Efficiënter en soepeler


Wat bij een ketting nog afhankelijk is van het onderhoud is uiteraard het rendement. Een ketting kan snel aan efficiëntie verminderen door vuil/en of slijtage. Wanneer een riem vuil begint te worden, heeft dit echter geen effect op de soepelheid tijdens het rijden. De efficiëntie van een riem blijft enorm hoog, schoongemaakt of niet.


Een goed uitgelijnde, schone en gesmeerde ketting zou een efficiëntie hebben van ongeveer 85% – 98%; bij een zwaar belaste ketting, een niet goed uitgelijnde ketting of een vieze ketting lever je veel in aan efficiëntie. Een riem is hier niet gevoelig voor en zit altijd op een efficiëntie van zo’n 96%. Denk jij nu "dat verschil voel ik waarschijnlijk niet"? Als je elektrisch fietst, voel je dat waarschijnlijk niet tijdens het rijden zelf omdat de motor mee gaat compenseren, maar je zal het wellicht wel merken aan de actieradius van de batterij.


Dat klinkt allemaal goed, maar zijn er ook nog nadelen?


  1. Duurder

Deze voelden jullie wellicht al aankomen. Die efficiëntie, onderhoudsgemak, soepelheid, geruisloosheid komt met een prijskaartje. Een fiets met een riemaandrijving is duurder in aankoop. Hoeveel ongeveer?


Als we deze prijsvergelijking bij de Norta modellen doen, komen we uit op het volgende:

  • Norta B2020 vs Norta B2030: De Norta B2020 & B2030 hebben als enige verschil de riemaandrijving. Verder hebben beide elektrische fietsen een Bosch Active Line + middenmotor, een 500Wh accu en Shimano Nexus 5 naafversnelling.

Prijs Norta B2020: €2949

Prijs Norta B2030: €3169 of +€220Foto 1: Norta B2030 met riem Foto 2: Norta B2020 met ketting

Beide modellen zijn verkrijgbaar in zowel herenmodel als model met lage opstap en in 10 verschillende kleuren (GRATIS kleurkeuze).


Hier staat dan weer tegenover dat je zelf minder onderhoud dient uit te voeren en je minder "jaarlijkse" onderhouds- of slijtagekosten hebt doordat de riem een langere levensduur heeft als een ketting en tandwiel(en). Als de riem na x-aantal kilometers dient vervangen te worden, is dit dan wel weer duurder als een ketting.


2. Niet elke fiets is hiervoor geschikt


Wil jij na dit te lezen graag je bestaande fiets laten ombouwen naar een riemaangedreven fiets, moeten we je wellicht ontgoochelen. Niet elke fiets is geschikt voor riemaandrijving omdat je een specifieke opening in het frame nodig hebt die niet standaard voorzien wordt. Je moet dus sowieso een nieuwe fiets of nieuw fietsframe aanschaffen.


Heb je een fiets met een riem en wil je die laten ombouwen naar een fiets met een ketting? Dat gaat dan weer wel, mits een aantal aanpassingen.


Bovendien kan je een riem enkel combineren met een naafversnelling zoals de Nexus naven van Shimano of het traploze Enviolo systeem. Een combinatie met een sportievere derailleur is niet mogelijk.


3. Riem is niet te repareren


We hebben het gelukkig nog maar amper zelf meegemaakt, maar als je riem scheurt of breekt, dan is hij sowieso aan vervanging toe. Door de speciale structuur en eigenschappen van de riem kan deze niet hersteld worden. Bovendien zijn er verschillende types van riemen die onderling niet uitwisselbaar zijn. Heb je pech onderweg, dan heeft wellicht niet iedere fietsenmaker onderweg elk model van riem liggen door de grote verscheidenheid aan mogelijke combinaties. Doordat je speciale tools nodig hebt om het frame te openen, de riem te plaatsen en aan te spannen, is dit voor de meeste fietsers ook geen werkje dat ze zelf kunnen.
Foto: Giant DailyTourGenoeg theorie, wil je dit zelf eens aan de lijve ondervinden? Wij hebben meerdere testfietsen staan met een riem. Voor een testritje rond de kerktoren mag je altijd binnen springen tijdens de openingsuren. Wil jij graag voor een langere periode zo'n riemaangedreven fiets testen, kan je bij ons fietsen huren. Lees er hier meer over of contacteer ons gerust.


📲 0474/39.16.34
576 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page